ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Vyhledat na webu

s

Turistické značení Chorvatsko

Turistické trasy jsou označené bílým kolečkem ohraničeným červeným kruhem nebo červeno bílým znakem tvaru L a T, který znamená odbočku či křižovatku. Rozcestníky naleznete na nejfrekventovanějších trasách, např. při výstupu z Makaru na Sv. Jure (1762 m), nejvyšší horu Biokova. V naprosté většině však rozcestníky chybí, často se turisté musí spokojit se šipkami a popisy nastříkanými červeným sprejem na kámen. Značky je třeba důsledně sledovat, jsou často vybledlé a jejich hledání mnohdy zpomaluje postup v terénu.

Turistická mapa Biokovo

Vhodné je mít s sebou mapu. Na pobřeží Makarské riviéry turistická mapa obvykle není k dostání. Koupit ji lze pouze u brány přírodního parku Biokovo asi 6 km nad Podgorou nebo úplně na vrcholu Sveti Jure. Nejpodrobnější je mapa horské služby, tzv. Turističko – planinarski zemljovid, v měřítku 1:25000. Stojí 45 kn. Mapa neobsahuje všechny stezky a chybí v ní časové údaje nebo kilometráž, takže dobu výstupu je třeba odhadovat.

Počasí

V horách se mění počasí mnohem rychleji než u pobřeží a v případě bouře je téměř nemožné najít spolehlivý úkryt. Proto pří plánování turistiky v Biokovu doporučujeme sledovat předpověď a vyrážet nahoru pouze v případě jasného počasí.  Nebezpečný může být silný vítr, obzvláště pokud Vás zastihne na biokovském hřebeni, který je tvořen ostrými kameny. Svahy z hřebene na obě strany jsou poměrně příkré. V létě bývá velkým problémem vysoká teplota, kterou způsobuje odpolední slunce opírající se do vápencových skal. Výhodou je vyrážet na túry brzy ráno, ještě za tmy, mít s sebou čelovku, nějaké jídlo a dostatek vody, minimálně 4 litry na osobu.

Turistické chaty

Pokud chcete vystoupit od pobřeží až na některý z vrcholů, které mají v Biokovu okolo 1600 m, a zase sejít zpátky, počítejte, že vám to zabere řádově 10 nebo více hodin. V pohoří se nachází několik turistických chat. S výjimkou chaty Pod Vošcem, kam lze dojet autem odbočkou z asfaltové silnice na Sv. Juru, jsou téměř všechny chaty mimo provoz. Nouzový úkryt lze nalézt v turistických přístřešcích, jako je třeba kamenná kaple na vrcholu Sv. Iliji (1642 m).

Bezpečnost při turistice

Každým rokem si turistika v Biokovu vyžádá několik obětí na životech.  Jde však v zásadě o ty, kteří podcenili množství vody, vyrazili do hor příliš pozdě a ztratili se za tmy nebo o ty, kteří se vydali na cestu sami. Doporučuje se, aby lidé na túru vyráželi minimálně ve dvou, lépe ve třech, aby v případě úrazu jednoho z nich mohl jít druhý pro pomoc a třetí zůstal spolu se zraněným. Kromě špatného počasí a dehydratace je nebezpečný pád na kameny ostré jako břitvy, které se v některých částech nacházejí. Některá místa v Biokovu jsou exponovaná tak, že na stejném místě v Tatrách by jistě byly instalovány řetězy pro větší bezpečnost, zde však chybí. Také šlápnutí na zmiji růžkatou vás může ohrozit na životě.

V Biokovu bývá dobrý mobilní signál a volání na nouzovou linku 112 je v Chorvatsku zdarma. Horské službě může trvat několik hodin, než se ke zraněnému člověku dopraví. K dispozici pro zásahy má například heliport na vrcholu Sv. Ilija (1642m). Pokud vyrážíte na některou z dlouhých biokovských túr, je dobré upozornit na to majitele apartmánu, ve kterém trávíte vaši dovolenou, aby v případě nouze zavolal pomoc.

Pokud nepodceníte přípravu a vyrazíte nahoru, užijete si v Biokovu opravdovou krásu kontrastu moře a vysokých skalnatých hor. Po šťastném návratu budete jistě pyšní na váš nezapomenutelný vysokohorský výkon.