Pršut je na několik měsíců do soli naložená (případně dochucená bylinami) vepřová kýta, která se pak někdy až dva roky suší v proudícím vzduchu (na Istrii), nebo v proudícím vzduchu a studeném kouři (v Dalmácii).
Na kvalitu výrobku má fáze sušení klíčový vliv. Jedná se úpravu masa rozšířenou po celém Jadranu a Středomoří. Regionálně se technologické postupy mírně liší, ale výsledkem je vždy pro gurmána lahodný zážitek.
Na výsledné chuti se výrazně mimo drobných odlišností v technologii výroby podílí i výběr výchozí suroviny, tedy prasátka. Záleží na druhu, stáří, podmínkách chovu, typu potravy apod. V Chorvatsku se místo soli nakládají kýty do popela z dřevěného uhlí.
Název je odvozen od latinského slova „perexsuctum", v dnešní italštině „prosciugare" - zbaven vody.
Doporučujeme k pršutu vybrat některé z výborných chorvatských červených vín, přidat pár kousků pažského sýra a olivy.
Darujte jim letní dovolenou v Chorvatsku v podobě vánočního dárkového poukazu. Připravíme vám poukaz na vybraný pobyt anebo si můžete zakoupit poukaz na určitou částku dle vašeho přání. Poukazy na částku můžete uplatnit na jakýkoli pobyt do konce sezony 2024.