Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.      

Chorvatský pršut

Co je to vlastně pršut? Zážitek pro gurmány ve spojení s výbornými chorvatskými víny. Jedná se o druh vepřové šunky, který je typickou pochoutkou na chorvatském pobřeží. Nepředstavujte si ovšem nic takového, jako je naše dušená šunka. Společného mají pouze to, že se používá maso z kýty.

Chorvatský pršut

Pravý chorvatský pršut se suší až 2 roky

Pršut je na několik měsíců do soli naložená (případně dochucená bylinami) vepřová kýta, která se pak někdy až dva roky suší v proudícím vzduchu (na Istrii), nebo v proudícím vzduchu a studeném kouři (v Dalmácii).

Na kvalitu výrobku má fáze sušení klíčový vliv. Jedná se úpravu masa rozšířenou po celém Jadranu a Středomoří. Regionálně se technologické postupy mírně liší, ale výsledkem je vždy pro gurmána lahodný zážitek.

Na výsledné chuti se výrazně mimo drobných odlišností v technologii výroby podílí i výběr výchozí suroviny, tedy prasátka. Záleží na druhu, stáří, podmínkách chovu, typu potravy apod. V Chorvatsku se místo soli nakládají kýty do popela z dřevěného uhlí.

Název je odvozen od latinského slova „perexsuctum", v dnešní italštině „prosciugare" - zbaven vody.

Doporučujeme k pršutu vybrat některé z výborných chorvatských červených vín, přidat pár kousků pažského sýra a olivy.

  

Dovolená v Chorvatsku

Pojeďte na dovolenou do překrásných chorvatských letovisek:

Rovinj, Istrie Vodice Zaostrog Gradac
Rovinj, Istrie Vodice Zaostrog Gradac
Tučepi Brela Pula, Istrie Podgora
Tučepi Brela Pula - Banjole, Istrie Podgora

  

Další možnosti ubytování nabízíme na stránkách Ubytování ChorvatskoApartmány ChorvatskoHotely Chorvatsko a Penziony Chorvatsko.