ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Vyhledat na webu

s

Každá restaurace má svůj vlastní způsob přípravy a servírování specialit, ale základ zůstává vždy podobný. Chorvatské ryby se připravují na olivovém oleji a mezi nejčastěji používaná koření patří sůl, pepř, petrželka, bobkový list, mletá paprika, drcený kmín, koření Vegeta, různé směsi bylinek a také česnek. Ke konci přípravy se někdy přidává trocha bílého vína, nebo se v něm ryby přímo vaří. Mezi přílohy nejčastěji patří brambory, mangold, chleba, zeleninový salát nebo bramborové hranolky.

Rybí speciality Chorvatsko Staleté olivovníky Lun
Pečená ryba brancin s mangoldem a smaženými hranolkami Smažené olihně (pržene lignje) s tatarskou omáčkou

Lignje na žaru (Olihně grilované na rozpálených uhlících)

Grilované celé olihně, ochucené olivovým olejem a česnekem. Podávají se s vařenými brambory s mangoldem.

Pržene lignje (Smažené olihně)

Olihně se nakrájí na kolečka, obalí se v mouce a prudce osmaží na oleji. Podávájí se dobře osolené s brambory či hranolky a tatarskou omáčkou, často i jako rychlé občerstvení.

Brodet (Dušená ryba nebo chobotnice)

Chobotnice nebo ryby podušené na cibulce, přidává se petrželka, kousky česneku a rajčat, vše v jednom hrnci. Brodet se podává s polentou (kaše z kukuřičné mouky), s brambory, nebo s chlebem.

Rybí speciality Rybí speciality
Grilované olihně (Lignje na žaru) se šťouchanými brambory

Brodet z chobotnice

Pečeni brancin (Pečený mořčák)

Do ryby (mořčák evropský) se udělají řezy, do kterých se vetře marináda z oleje, rozmarýnu, petrželky, citrónové kůry a oleje, upeče se na citronu a víně. Podává se s brambory, zeleninovým salátem a chlebem.

Pečena orada na vinu (Pečený mořan na víně)

Pečená ryba (mořan zlatý neboli pražman zlatý), která se před koncem pečení polévá směsí vína s trochou vody, citrónové šťávy a koření.

Špageti sa plodovima mora (Špagety s plody moře)

Uvařené mořské plody (kousky olihní, mušle, garnáti apod.) se orestují na oleji, okoření se, mohou se přidat kousky rajčat a smetana. Vše se pak promíchá s uvařenými špagetami. Před podáváním se špagety posypou strouhaným parmazánem. K pkrmu se podává také chleba.

Črni rižot (Černé rizoto)

Sépie se nakrájí na malé kousky, ty se orestují na oleji a okoření, poté se přidá rýže a vše se vaří. Nakonec se přidá inkoustová barva ze sépie - tu sépie používá jako své maskování, když chce uniknout před hrozícím nebezpečím. Tím dostane rizoto typickou černou barvu. Před servírováním se rizoto posype strouhaným parmazánem.

Rybí speciality Rybí speciality
Špagety s plody moře (Špageti sa plodovima mora)

Černé rizoto ze sépie (Črni rižot)

Rižot sa škampima (Rizoto s garnáty)

Škampi (garnát císařský) se orestují na oleji a okoření, poté se přidají rajčata, rýže a vše se vaří. Před servírováním se sype strouhaným parmazánem.

Rižot s kozicama (Rizoto s malými garnáty)

Kozice jsou malí garnáti/krevety (garnát obecný) - příprava je obdobná jako u rizota s garnáty císařskými s tím, že kozice se většinou podávají již vyloupané, tedy se nemusejí obírat.

Rybí speciality Rybí speciality
Talíř s míchanými mořskými plody

Zelené těstoviny s malými garnáty (Zeleni rezanci s kozicama)

Hobotnica pod pekom (Chobotnice pečená způsobem "pod pekom")

Chobotnice pečená na plechu spolu s brambory, cibulí, mrkví a česnekem, vše podlité vínem. Vše se přiklopí kulatým kovovým poklopem a peče se pod žhavými uhlíky.

Salata od hobotnice (Salát z chobotnice)

Chobotnice se uvaří v hrnci. Když vychladne, nakrájí se na malé kousky a dle chuti se okoření solí a pepřem a přidá se ocet a cibule, případně další zelenina. K salátu se podává chleba. Vhodné jako malé občerstvení.

Girice, srdele (Sardinky)

Malé rybky, které se obalené v mouce smaží na olivovém oleji (nevykuchané, i s hlavou). Podávají se s chlebem, tatarskou omáčkou a zeleninovým salátem.

Škampi na buzaru (Garnáti připravení na způsob „buzara“)

Garnáti císařští vaření s kousky loupaných rajčat, česnekem, petrželkou, kořením, vše zalité vínem, mohou se přidat kousky orestovaného chleba. Jako příloha se podává chleba.

Rybí speciality Rybí speciality
Mořské plody: škampi (garnát císařský) a lignje (olihně)

Smažené filé ze štikozubce (Pohani oslić)

Bakalar na mornarski način (Treska na námořnický způsob)

Vařená sušená, okořeněná treska, ke které se podávají brambory nebo chleba.

Filet od oslića u lisnatom tijestu (Filé ze štikozubce v listovém těstě)

Na kousek listového těsta se položí plátek pršutu, filet štikozubce, sardinky, kousek másla. Vše se zamotá do listového těsta, potře vejcem a zapeče se. Podává se s tatarskou omáčkou.

Istarski brudet (Istrijský brudet)

Opečená ryba, která se dusí v připravené omáčce, zdobí se kouskem citronu, podává se s polentou.

Punjene lignje (Plněné olihně)

Oliheň plněná bramborami, mangoldem a kousky chapadel olihně, které se nakrájí na malé kousky. Takto plněná oliheň se opeče a podává se s chlebem.

Nápoje k rybím specialitám

Rybí speciality
K rybím specialitám se nejlépe hodí chorvatské víno

K pokrmům z ryb a mořských plodů je nejvhodnější víno. Z bílých vín je v chorvatských restauracích v nabídce nejčastěji Graševina, Šibensko bijelo nebo Žlahtina. Oblíbeným a nejrozšířenějším červeným vínem v Chorvatsku je Plavac.

K pokrmu si můžete také objednat vinný střik (gemišt), tedy bílé víno ředěné s minerálkou, nebo červené víno ředěné vodou (bevanda).

 

 

Jak si v restauraci objednat

Způsob objednání v restauraci vůbec není složitý. Český jazyk je chorvatskému velice podobný, takže číšník nebo servírka (konobar/konobarica) vám určitě budou rozumět, když si z jídelního lístku vyberete to, co vás nejvíce láká.

Pokud jste si vybrali z naší nabídky Chorvatsko ubytování v soukromí, poradíme vám, jak se v restauraci lépe domluvit. Můžete také použít náš česko-chorvatský slovník.

Jídelní lístek, prosím. - Jelovnik, molim.
Já bych si chtěla objednat… Ja bih želio/željela naručiti…
Jako dezert chci… Kao dezert želim…
Jako hlavní chod… Kao glavno jelo…
Na pití bych si dal/a… Za piće bih želio/željela…
Jaké máte speciality? - Koje imate specijalitete?
Co mi doporučíte? - Što mi možete preporučiti?
Chtěl bych nějakou rybí specialitu. - Želio bih neku riblju specijalitetu.
Jaká máte vína? - Koja imate vina?
Zaplatíme. - Platit ćemo.

Bílé víno - Bijelo vino
Červené víno - Crno vino

Prosím dvě skleničky bílého (červeného) vína. - Molim dvije čaše bijelog (crnog) vina.
Dvě deci bílého vína. - Dvije deci bijelog vina. 
Láhev bílého vína. - Bocu bijelog vina.

Vyberte si ze široké nabídky apartmánů po celém pobřeží Chorvatska!

Destinace Chorvatska na mapě

 

Přemýšlíte, co darovat k Vánocům vašim nejbližším?

Darujte jim letní dovolenou v Chorvatsku v podobě vánočního dárkového poukazu. Připravíme vám poukaz na vybraný pobyt anebo si můžete zakoupit poukaz na určitou částku dle vašeho přání. Poukazy na částku můžete uplatnit na jakýkoli pobyt do 15. 9. 2024.