Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.      

Rybí speciality v Chorvatsku

Dovolená v Chorvatsku patří mezi nejlepší dny v roce a určitě každý touží vyzkoušet nějaké místní rybí speciality, které nabízí skoro každá restaurace v letoviscích na chorvatském pobřeží. Kromě ryb zde můžete ochutnat i mořské plody - garnáty, olihně, sépii nebo chobotnici. Tak dobře, jak umí připravit ryby a mořské plody v Chorvatsku, umí jen málokde.

Každá restaurace má svůj vlastní způsob přípravy a servírování specialit, ale základ zůstává vždy podobný. Chorvatské ryby se připravují na olivovém oleji a mezi nejčastěji používaná koření patří sůl, pepř, petrželka, bobkový list, mletá paprika, drcený kmín, koření Vegeta, různé směsi bylinek a také česnek. Ke konci přípravy se někdy přidává trocha bílého vína, nebo se v něm ryby přímo vaří. Mezi přílohy nejčastěji patří brambory, mangold, chleba, zeleninový salát nebo bramborové hranolky.

Rybí speciality Chorvatsko Rybí speciality
Pečená ryba brancin s mangoldem a smaženými hranolkami

Smažené olihně (pržene lignje) s tatarskou omáčkou

Rybí speciality a pokrmy z mořských plodů Chorvatska

Lignje na žaru (Olihně grilované na rozpálených uhlících)

Grilované celé olihně, ochucené olivovým olejem a česnekem. Podávají se s vařenými brambory s mangoldem.

Pržene lignje (Smažené olihně)

Olihně se nakrájí na kolečka, obalí se v mouce a prudce osmaží na oleji. Podávájí se dobře osolené s brambory či hranolky a tatarskou omáčkou, často i jako rychlé občerstvení.

Brodet (Dušená ryba nebo chobotnice)

Chobotnice nebo ryby podušené na cibulce, přidává se petrželka, kousky česneku a rajčat, vše v jednom hrnci. Brodet se podává s polentou (kaše z kukuřičné mouky), s brambory, nebo s chlebem.

Rybí speciality Rybí speciality
Grilované olihně (Lignje na žaru) se šťouchanými brambory

Brodet z chobotnice

Pečeni brancin (Pečený mořčák)

Do ryby (mořčák evropský) se udělají řezy, do kterých se vetře marináda z oleje, rozmarýnu, petrželky, citrónové kůry a oleje, upeče se na citronu a víně. Podává se s brambory, zeleninovým salátem a chlebem.

Pečena orada na vinu (Pečený mořan na víně)

Pečená ryba (mořan zlatý neboli pražman zlatý), která se před koncem pečení polévá směsí vína s trochou vody, citrónové šťávy a koření.

Špageti sa plodovima mora (Špagety s plody moře)

Uvařené mořské plody (kousky olihní, mušle, garnáti apod.) se orestují na oleji, okoření se, mohou se přidat kousky rajčat a smetana. Vše se pak promíchá s uvařenými špagetami. Před podáváním se špagety posypou strouhaným parmazánem. K pkrmu se podává také chleba.

Črni rižot (Černé rizoto)

Sépie se nakrájí na malé kousky, ty se orestují na oleji a okoření, poté se přidá rýže a vše se vaří. Nakonec se přidá inkoustová barva ze sépie - tu sépie používá jako své maskování, když chce uniknout před hrozícím nebezpečím. Tím dostane rizoto typickou černou barvu. Před servírováním se rizoto posype strouhaným parmazánem.

Rybí speciality Rybí speciality
Špagety s plody moře (Špageti sa plodovima mora)

Černé rizoto ze sépie (Črni rižot)

Rižot sa škampima (Rizoto s garnáty)

Škampi (garnát císařský) se orestují na oleji a okoření, poté se přidají rajčata, rýže a vše se vaří. Před servírováním se sype strouhaným parmazánem.

Rižot s kozicama (Rizoto s malými garnáty)

Kozice jsou malí garnáti/krevety (garnát obecný) - příprava je obdobná jako u rizota s garnáty císařskými s tím, že kozice se většinou podávají již vyloupané, tedy se nemusejí obírat.

Rybí speciality Rybí speciality
Talíř s míchanými mořskými plody

Zelené těstoviny s malými garnáty (Zeleni rezanci s kozicama)

Hobotnica pod pekom (Chobotnice pečená způsobem "pod pekom")

Chobotnice pečená na plechu spolu s brambory, cibulí, mrkví a česnekem, vše podlité vínem. Vše se přiklopí kulatým kovovým poklopem a peče se pod žhavými uhlíky.

Salata od hobotnice (Salát z chobotnice)

Chobotnice se uvaří v hrnci. Když vychladne, nakrájí se na malé kousky a dle chuti se okoření solí a pepřem a přidá se ocet a cibule, případně další zelenina. K salátu se podává chleba. Vhodné jako malé občerstvení.

Girice, srdele (Sardinky)

Malé rybky, které se obalené v mouce smaží na olivovém oleji (nevykuchané, i s hlavou). Podávají se s chlebem, tatarskou omáčkou a zeleninovým salátem.

Škampi na buzaru (Garnáti připravení na způsob „buzara“)

Garnáti císařští vaření s kousky loupaných rajčat, česnekem, petrželkou, kořením, vše zalité vínem, mohou se přidat kousky orestovaného chleba. Jako příloha se podává chleba.

Rybí speciality Rybí speciality
Mořské plody: škampi (garnát císařský) a lignje (olihně)

Smažené filé ze štikozubce (Pohani oslić)

Bakalar na mornarski način (Treska na námořnický způsob)

Vařená sušená, okořeněná treska, ke které se podávají brambory nebo chleba.

Filet od oslića u lisnatom tijestu (Filé ze štikozubce v listovém těstě)

Na kousek listového těsta se položí plátek pršutu, filet štikozubce, sardinky, kousek másla. Vše se zamotá do listového těsta, potře vejcem a zapeče se. Podává se s tatarskou omáčkou.

Istarski brudet (Istrijský brudet)

Opečená ryba, která se dusí v připravené omáčce, zdobí se kouskem citronu, podává se s polentou.

Punjene lignje (Plněné olihně)

Oliheň plněná bramborami, mangoldem a kousky chapadel olihně, které se nakrájí na malé kousky. Takto plněná oliheň se opeče a podává se s chlebem.

Nápoje k rybím specialitám

Rybí speciality
K rybím specialitám se nejlépe hodí chorvatské víno

K pokrmům z ryb a mořských plodů je nejvhodnější víno. Z bílých vín je v chorvatských restauracích v nabídce nejčastěji Graševina, Šibensko bijelo nebo Žlahtina. Oblíbeným a nejrozšířenějším červeným vínem v Chorvatsku je Plavac.

K pokrmu si můžete také objednat vinný střik (gemišt), tedy bílé víno ředěné s minerálkou, nebo červené víno ředěné vodou (bevanda).

Jak si v restauraci objednat

Způsob objednání v restauraci vůbec není složitý. Český jazyk je chorvatskému velice podobný, takže číšník nebo servírka (konobar/konobarica) vám určitě budou rozumět, když si z jídelního lístku vyberete to, co vás nejvíce láká.

 

 

 

Pokud jste si vybrali z naší nabídky Chorvatsko ubytování v soukromí 2018, poradíme vám, jak se v restauraci lépe domluvit. Můžete také použít náš česko-chorvatský slovník.

Jídelní lístek, prosím. - Jelovnik, molim.
Já bych si chtěla objednat… Ja bih želio/željela naručiti…
Jako dezert chci… Kao dezert želim…
Jako hlavní chod… Kao glavno jelo…
Na pití bych si dal/a… Za piće bih želio/željela…
Jaké máte speciality? - Koje imate specijalitete?
Co mi doporučíte? - Što mi možete preporučiti?
Chtěl bych nějakou rybí specialitu. - Želio bih neku riblju specijalitetu.
Jaká máte vína? - Koja imate vina?
Zaplatíme. - Platiti ćemo.

Bílé víno - Bijelo vino
Červené víno - Crno vino

Prosím dvě skleničky bílého (červeného) vína. - Molim dvije čaše bijelog (crnog) vina.
Dvě deci bílého vína. - Dvije deci bijelog vina. 
Láhev bílého vína. - Bocu bijelog vina.

Dovolená v Chorvatsku

Pojeďte na dovolenou do překrásných chorvatských letovisek:

Rovinj, Istrie Vodice Zaostrog Gradac
Rovinj, Istrie Vodice Zaostrog Gradac
Tučepi Brela Pula, Istrie Podgora
Tučepi Brela Pula - Banjole, Istrie Podgora

  

Další možnosti ubytování nabízíme na stránkách Ubytování ChorvatskoApartmány ChorvatskoHotely Chorvatsko a Penziony Chorvatsko.