ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Vyhledat na webu

s

Pažské jehněčí maso

Nejen pažský sýr, ale i pažské jehněčí představuje vynikající ostrovní lahůdku. Bez ohledu na způsob přípravy, mladé jehněčí vždy poskytuje výjimečný labužnický zážitek. Pažské jehněčí je nejlepší v lednu, únoru a březnu, když trvá dojení ovcí. Je mimořádně měkké a velmi chutné. Nejlepší je, když se upeče v troubě spolu s brambory a na grilu. Starší jehněčí je nejlepší vařené. Na Pagu se za mladé jehněčí považuje maso jehněte nepřesahující váhu 10 kg.

Olivový olej

Je třeba zmínit i velmi kvalitní olivový olej, který se vyrábí v oblasti Lunu a Tovarnelu. Od místa Varsan až po Lun roste kolem 12 tisíc olivovníků. Obvykle v říjnu a listopadu probíhá sklizeň oliv a jejich zpracování v olejárně v Lunu. Olivový olej z Lunu je mimořádně výživný, léčivý a tudíž i žádaný.

Pažský sýr

Pažské ovce se chovají v kopcovitých oblastech, na nichž roste nízká tráva, která je vystavena soli z mořské vody, kterou občas přináší bóra. Tyto traviny jsou ovcím hlavní potravou a právě díky nim má pažský sýr své specifické a svérázné aroma. Pro svou mimořádnou kvalitu dostal pažský sýr od Chorvatské hospodářské komory listinu dosvědčující původní chorvatský výrobek a někteří výrobci pažského sýra získali významná ocenění na mezinárodních výstavách sýru. Tento sýr si můžete zakoupit při svém pobytu v letovisku Mandre.

Výrobou pažského sýru se zabývá kolem 2 tisíc osob (tj. 800 domácností) a ovčáci jsou organizováni ve třech sdruženích: Sdružení chovatelské pažské ovce v Kolanu, Sdružení chovatelské pažské ovce v Pagu a sdružení Uzorstado v Dinjišce.

Ochutnejte tyto pažské speciality během dovolené na ostrově Pag.

Přemýšlíte, co darovat k Vánocům vašim nejbližším?

Darujte jim letní dovolenou v Chorvatsku v podobě vánočního dárkového poukazu. Připravíme vám poukaz na vybraný pobyt anebo si můžete zakoupit poukaz na určitou částku dle vašeho přání. Poukazy na částku můžete uplatnit na jakýkoli pobyt do 15. 9. 2024.