ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Vyhledat na webu

s

Organizované potápění

Organizované potápění znamená, že se přihlásíte do potápěčského centra nebo potápěčské školy. Předností těchto zařízení je, že budete vedeni odborníkem s potřebnou kvalifikací. Kromě technických věcí vědí tito lidé o nejzajímavějších místech v oblasti, kde se chcete potápět.

Ceny za potápěčské kurzy a ponory může mít každé potápěčské centrum různé. Obvykle se však ceny pohybují následovně:

  • 15 euro za potápěčsky výlet ​​​z​​​​ pláže, s vlastním vybavením
  • 35 euro za potápěčsky výlet z pláže, s vybavením potápěčského centra
  • 25 euro za potápěčsky výlet z lodi, s vlastním vybavením
  • 40 euro za potápěčsky výlet z lodi​​, s vybavením potápěčského střediska

Možné jsou také vícedenní potápěčské výlety nebo noční ponory.

Škola potápění vás může stát 200 až 300 euro. Po dokončení školy dostanete mezinárodní potápěčskou licenci.

Individuální potápění

Individuální potápění znamená, že jste se rozhodli potápět se bez doprovodu odborné osoby. K tomu ovšem potřebujete zvláštní povolení, které stoji přibližně 315 EUR (nebo 2400 HRK). Individuální potápění je jen pro zkušené potápěče. Ti se musí informovat o zónách, ve kterých se potápět nesmí, a taky o způsobu, jak místo potápění označit.

První pomoc při potápění

Vedoucí skupiny s sebou musí mít čistý 100% kyslík pro případ vážných problémů při potápění. V případě nehody musí postižená osoba okamžitě dostat čistý kyslík, vodu pro rehydrataci a co nejdříve musí být převezena do nejbližší nemocnice nebo barokomory. Důležitá telefonní čísla pro případ nehody v Chorvatsku jsou:

  • Pátrací a záchranná služba na moři tel. 9155
  • Statní (obecná) záchranná služba tel. 112

Nikdy se nepotápějte sami a pečlivě zvažte své hranice a možnosti!

Nejkrásnější místa pro potápění v Chorvatsku

Nyní se seznamte s potápěčsky nejzajímavějšími oblastmi Chorvatska a inspirujte se pro svá podmořská dobrodružství…

Ostrov Mljet

Legendární francouzský oceánolog Jacques-Yves Cousteau prohlásil podmoří kolem ostrova Mljet za jedno z nejkrásnějších na světě. Jižní strana ostrova, zvláště ta pod mysem Lenga, je pokladnicí červeného korálu. Díry ve skalních stěnách skýtají úkryt murénámmořským korýšům. V jejich blízkosti hledá potravu chobotnice. Je tady nepřeberné množství zajímavých ryb, mušlí, hvězdic a plžů.

O něco dále, směrem na ostrůvek Glavat (severně od městečka Pomena na Mljetu), je naleziště starodávných amfor. Podmoří Mljetu taky ukrývá Odysseovu jeskyni, ve které podle řecké mytologie slavný Odysseus potkal nymfu Kalipso.

Zátoka Vrulja

Vrulja je místo, na kterém se setkávají dva horské masivy, Mosor a Biokovo, a také dvě vody, protože zde sladká voda řeky Cetina vtéká do moře. Po pozvolném potápění do hloubky 20 m se dostanete ke skalní stěně. Po dalších 10 metrech se ve stěně nachází podmořská díra, z níž vyvěrá voda Cetiny do moře. V hloubce 55 m najdete druhou díru, avšak tento pramen v sušších letních měsících vysychá. Stěny ústí jsou pokryty životem, specifická směs sladké a slané vody poskytuje životadárné podmínky planktonu, barevným mořským houbám, žlutým mořským sasankám a spoustě ryb. Na stěně je také vchod do mělké jeskyně, ale kvůli prudkému toku Cetiny je vstup možný jen pro pokročilé potápěče.

Ostrov Brač – Bol, Golublja špilja (Holubí jeskyně)

„Golublja špilja“ neboli Holubí jeskyně je místo zajímavé kontrastem skalních stěn a písku. Ve stěnách má svůj domov mnoho živočichů, v písku se může schovávat úhoř nebo sépie, která má výbornou schopnost mimiker. Nejenže mění barvu, ale svou kůži může tvarovat, aby se co nejvíc podobala svému okolí.

Pelješac – Dingač

Dingač leží na jižní straně poloostrova Pelješac. V moři je tu opravdu živo. Svůj domov tu našla ropušnice obecná, ryby „kirnje“ (dlouhé okolo jednoho metru) a veliké mořské houby – sloní uši.

Ostrov Pag

V blízkosti přístavu Žigljen se stále nachází naleziště amfor starých přibližně 2000 let. V amforách žijí úhoři, chobotnice, ropušnice obecná a mořský mech zvaný mořská krajka.

Bezpečné Jaderské moře

Žádná ryba v Jaderském moři nemůže vážně ohrozit váš život. Na druhou stranu některé druhy, například ropušnice obecná nebo muréna, mají ve svých zubech nebo ploutvích jed, který může způsobit bolest. Proto se ryb a živočichů raději nedotýkejte!

Podmořský svět je zvyklý na ticho a má svůj zvláštní řád. Každý, kdo do něj vstoupí, by ho měl respektovat.

Vyberte si ze široké nabídky apartmánů po celém pobřeží Chorvatska!

Destinace Chorvatska na mapě