ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Vyhledat na webu

s

Vybavení ke šnorchlování

Pro správné šnorchlování potřebujete masku, šnorchl, ploutve a průzračnou vodu. Aby vám vybavení dlouho vydrželo, nevystavujte ho slunci a po použití ho vždy důkladně umyjte ve sladké vodě.

Maska

Při výběru masky si dejte pozor, aby vám odpovídala velikost, jinak se může stát, že vám do masky nateče voda, nebo naopak - může vám být těsná. Maska může být z gumy nebo silikonu, dnes se již setkáte spíše s těmi silikonovými. Ideální jsou masky, které zakrývají nos. Při výběru je také důležité, aby maska měla co nejširší úhel zorného pole. Po té, co si masku koupíte, je potřeba ji důkladně vyčistit, aby se zabránilo jejímu mlžení, když budete šnorchlovat. Někdy se maska může mlžit, protože je voda chladnější. V takovém případě nevydechujte nosem, ale šnorchlem. Jiný tip proti mlžení masky - před použitím si vnitřní stranu skel masky potřete malou kapkou sprchového gelu (důkladně jej rozetřete).

Šnorchl

Šnorchl se dá koupit bez krytky, nebo s krytkou. Krytka (tzv. vlnolam) má zmírnit vniknutí vody do šnorchlu. Doporučujeme šnorchl s vlnolamem. Pokud do šnorchlu přesto vnikne voda, můžete hlavu a šnorchl zaklonit a vydechnut. Voda by se tak měla ze šnorchlu dostat ven. Taky se můžete naučit prudce vydechnut, a takto kdykoli šnorchl vyprázdnit.

Ploutve

Ploutve je lépe nasazovat až v moři. Když v ploutvích vycházíte z moře zpět na břeh, nechoďte dopředu, ale couvejte.

Bezpečnost při šnorchlování

I když je šnorchlování poměrně jednoduché na zvládnutí, nezapomínejte na bezpečnost. Nedoporučuje se vydávat na delší šnorchlování bez doprovodu. Na moři můžete narazit na vír, studený proud, nebo třeba dostat křeč do nohy. Ani při šnorchlování nezapomínejte chránit pokožku před sluncem a použijte opalovací krém - horní část těla je při šnorchlování vystavena slunci, i když jeho žár kvůli příjemně zchlazující vodě necítíte. To může být velmi zrádné. Dýchání šnorchlem způsobuje, že se do plic dostává CO2 z vašeho výdechu. Proto je dobré občas vydechnout nosem. Když při potápění ucítíte vetší tlak v uších, zkuste jednou polknout. Pokud se tlak nezmírní, raději se vydejte zpět na hladinu. Potápění do hlubokého moře, ať s kyslíkem nebo bez, vyžaduje trénink pod odborným vedením.

Nejkrásnější místa ke šnorchlování v Chorvatsku

Tak, nyní máte vše nakoupeno, masku vyčištěnou, po pár nešikovných krocích v ploutvích jste si vzpomněli, že máte couvat. Nejlepší je, co nejdřív se položit do vody. Kam se tedy máte vydat? Doporučujeme vám pár míst, která by se vám mohla líbit. Ty nejhezčí však najdete vždy dál od rušných měst a přístavů.

Během šnorchlování v moři v Chorvatsku můžete vidět pozoruhodně barevné ryby, např. kněžíka duhového, pyskouna pavího nebo kanice písmenkového. Více o chorvatských rybách.

Šnorchlování v Istrii

Na samém jihu Istrie, 10 kilometrů pod městem Pula, je poloostrov Kamenjak - jedno z nejzajímavějších míst na Istrii. V moři kolem poloostrova, v mělké vodě, můžete potkat kraby, sasanky, barevné mořské řasy, hvězdice, žahavce a spoustu ryb. Některé druhy škeblí a mořských řas jsou zákonem chráněny kvůli své ojedinělosti. Jedním z místních chráněných druhů je i mořský koník. Celý poloostrov Kamenjak je díky své bohaté floře a fauně chráněnou krajinnou oblastí. Na poloostrov můžete přijet autem, lodí nebo na kole.

Šnorchlování v Dalmácii

V Severní Dalmácii se nachází národní park Kornati - souostroví 147 ostrovů, ostrůvků a útesů. Kornati jsou dostupné jen lodí. Místní příroda je předmětem výzkumu už přes 200 let, ale stále není zcela poznaná. Předpokládá se, že na prostoru o 320 km2 žije přes 700 různých druhů zvířat a rostlin! V letních měsících jezdí do parku Kornati mnoho výletních lodí s turisty.

Další zajímavé destinace pro šnorchlování jsou ostrovy Rab, Brač, Hvar, KorčulaMljet, poloostrov Pelješac a okolí Primoštenu. Když ostrov Mljet navštívil francouzský vědec a dobrodruh Jacques-Yves Cousteau, prohlásil dokonce podmoří Mljetu za jedno z nejkrásnějších na světě.

Šnorchlování na Pagu

Také na ostrově Pag najdete zajímavé lokality ke šnorchlování. Moře plné života je oblíbeném letovisku Mandre, u pláže Girenica a také u podmořské jeskyně Špilja, kam se dostanete jen lodí. Naše fotografie jsou právě z ostrova Pag. Je třeba ale napsat, že toto je jen zlomek toho, co se dá pod vodou na Pagu vidět. Je to foceno jen mobilem v obyčejném foliovém pouzdře, což má velmi omezené možnosti.

Vyberte si ze široké nabídky apartmánů po celém pobřeží Chorvatska!

Destinace Chorvatska na mapě

 

Moře v Mandre je plné života. Podívejte se, co můžete spatřit v moři jen pár desítek metrů od domů Silvano a Roza. Vstup do moře je tu pozvolný, z malé oblázkové pláže.